Publicerad den

Citrusfrukter

I detta inlägg tänkte vi skriva lite om citrusfrukter. Om man använder en citruspress kan det vara kul att veta lite mer om råvarorna!

Vad finns det för olika citrusfrukter?

Citrusfrukterna ingår i det så kallade Citrussläktet som är väldigt stort och innefattar upp mot 100 arter totalt (både naturliga och hybrider).

De vanligaste och populära citrusfrukterna vi äter idag är främst hybrider och inte naturligt förekommande arter.

Nya arter har uppkommit på många olika sätt. Ibland bara genom små genetiska mutationer, men även genom korsning av naturliga arter, naturliga arter och hybrider eller mellan hybrider. Citrusväxterna har nämligen lätt för att hybridisera vilket ger oändligt med möjligheter för nya arter att uppstå.

Historia

Citrussläktet har sitt ursprung i tropiska Asien men odlas idag på många andra platser världen över. Citrusfrukter innehåller mycket C-vitamin och på 1700-talet började man ransonera ut olika frukter på brittiska skepp för att motverka skörbjugg.

Skörbjugg som är en bristsjukdom av Vitamin C var en av de största dödsorsakerna för sjömän före 1700-talet. Det kunde hända att hälften av besättningen dog av skörbjugg.

Apelsin

Apelsinen är allra populärast bland citrusfrukterna i Sverige. Som de flesta populära citrusfrukterna är apelsin inte en naturligt förekommande art, utan en hybrid mellan: pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata).

Globalt sett står apelsiner för 70% av all citrusfruktodling och de tre största producenterna av apelsiner är Brasilien, USA och Kina.

Apelsin är den populäraste (och godaste?) frukten att pressa till juice med sin citruspress. För den som bara pressar apelsin kan apelsinpressen från Chef’n vara intressant.

Citron

Citronen har sitt ursprung i norra Indien och används ofta som krydda i matlagning och drinkar. Citronträdet blommar och bär frukt nästan hela tiden och skörden kan pågå största delen av året.

Lime

Lime blev känt i Europa på 1400-talet och har sitt ursprung i sydöstra Asien. Lime påminner lite om citron men är mindre, grönare och smakar mer och syrligare.

Lime används som kryddsättning i mat, bakning och dryck samt ofta som dekoration.

Klementin

Kan även stavas clementin och är en hybrid mellan pomerans och mandarin. Benämns ofta som småcitrus. Klementiner är nästan alltid kärnfria vilket ligger bakom en del av dess popularitet. Kan pressas till juice, men i Sverige äts de oftast naturellt, speciellt kring juletider.

Vidare läsning:

http://www.gronsakshallen.se/sortiment-kategori/citrusfrukter/

http://www.spisa.nu/2.499/varufakta/citrusfrukter/