Råsaftcentrifug

En råsaftcentrifug används till att få ut en klar juice från frukt eller grönsaker, helt utan fruktkött. Själva fruktköttet samlas i en behållare så att man kan använda det till exempel i matlagning. Själva tekniken för att få ut juicen ur grönsakerna eller frukterna är att det slungas runt i hög hastighet inne i centrifugen. Man får därför ha lite tålamod med att det låter en hel del när maskinen används.

Fördelar med en råsaftcentrifug

Om man har en råsaftcentrifug hemma så kan man enkelt och lätt göra goda och nyttiga juicer. Man kan spara både pengar och på miljön genom att göra juicerna hemma från naturliga råvaror snarare än att köpa hem färdiga juicer från affären. En annan stor fördel är även att man kan göra de hemmagjorda juicerna så mycket nyttigare än de man köper färdiga. Om man gör juicen hemma så slipper man onödiga och onyttiga tillsatser Dessutom kan man undvika att tillsätta mängder med socker, vilket ofta är fallet i många av de produkter man kan finna i butikshyllan.

Hur fungerar en råsaftcentrifug?

En råsaftcentrifug matas vanligtvis från ett rör på toppen av maskinen. Här kan man mata ner delar av grönsaker och frukter man vill göra juice av. Hur stora bitarna kan vara beror på dimensionerna på maskinen och röret men även på motorns styrka. Det man stoppar ner pulveriseras oftast mycket snabbt där inne, varför man kan få juice ur råvaran på ett ögonblick. Råsaftcentrifugen är på detta sätt raka motsatsen till en så kallad slow juicer som behöver tid på sig att tugga igenom råvarorna. Ska man exempelvis göra lite färsk juice på morgonen så är råsaftcentrifugen snabbhet en stor fördel. En sak med råsaftcentrifug som många gillar är att den producerar en helt klar juice. Fruktkött med mera stannar kvar i maskinen och kan, om man vill, användas till exempel till bakning eller matlagning.

Bäst i test: Bosch MES25A0

Ännu en gedigen produkt från Bosch. MES25A0 är faktiskt till och med lite snyggare än storebror MES4000, och det bästa av allt är det betydligt mycket lägre priset. Missförstå oss inte, MES4000 är en bättre produkt, man får helt enkelt vad man betalar för. Men är det så att man inte har obegränsat med pengar att spendera så är detta ett alldeles utmärkt alternativ. Vilket val som är det sammanvägt bästa skulle vi säga har lite att göra med hur ofta man ska planerar att använda sin råsaftcentrifug. Om man tänkt säg göra saft eller juice flera gånger i veckan eller till och med dagligen så skulle vi tveklöst rekommendera bäst-i-test-valet Bosch MES4000. Den maskinen är helt enkelt lite bättre och kommer hålla i längden. Storebror är även ett bättre alternativ om man planerar att göra mycket juice på en gång då den har större kapacitet.

Är det dock så att man planerar att göra juice lite då och då och om man är priskänslig

så tycker vi att Bosch MES25A0 duger gott. Motorn är lite svagare än den på MES4000, men dess 700W räcker ändå gott och väl till vardagsbehovet, egentligen oavsett vilka frukter eller grönsaker man utmanar den med.

Denna produkt har utsetts till Bästa Budgetval av testsidan test.se

KLICKA HÄR för att läsa mer om denna produkt och för att se bästa pris hos Confident Living

Billigaste: Champion råsaftcentrifug

Detta är en snygg och bra råsaftcentrifug med ett lågt pris. Vi är positivt överraskade över att man kan komma över en så pass bra produkt för under 1000 kr. Motorn är på 800 W och det räcker faktiskt för att kunna hacka sönder och pressa juicen även ur de största bitarna man kan få ner i i det rymliga matarröret. Den kompetenta motorn pressar juicen ur det mesta, vare sig det gäller frukt eller grönsaker. Denna maskin håller en god kvalitet och går stabilt. Blad och filter är av rostfritt stål.

KLICKA HÄR för att läsa mer om denna produkt och för att se bästa pris hos Confident Living

Äldre recension

Bosch MES4000

Bosch råsaftcentrifug

Bästa val av råsaftcentrifug är MES4000 från välkända tyska kvalitetsmärket Bosch. Som alltid levererar Bosch en produkt av god kvalitet som kommer hålla i längden. Denna maskin har en påkostad keramisk kniv som snabbt och effektivt hackar sönder den råvara du väljer att stoppa i den. Motorn på 1000W gör ingen besviken, den är snabb såväl som stark. Matarröret är större än i de flesta andra maskinerna på marknaden vilket gör att man slipper hacka sönder frukterna och grönsakerna i mindre bitar. Många av råvarorna kan man faktiskt lägga i som de är utan att dela på dem alls. Detta är kanske inte den snyggaste råsaftcentrifugen vi sett men den är definitivt en av de bästa man kan få tag på förutsatt att man inte vill köpa ren storköksutrustning.

Denna produkt har 2020 fått sammanvägt betyg på 4.1 av 5 på Pricerunner baserat på 54 stycken omdömen.